Dagelijks bewegen is iets wat goed is voor je gezondheid. Met een compacte loopband kun je dit dagelijks gebruiken in het comfort van je eigen huis, maar waar moet je op letten bij het kopen van een loopband? Wij helpen je!
In het kort
Het dagelijks lopen op een loopband is goed voor je gezondheid. Je kunt een loopband voor thuis kopen, maar welke kies je? Kijk goed naar verschillende technische eigenschappen en of deze passen bij de wensen en behoeften die je hebt.
Let op deze technische eigenschappen
Als je de perfecte loopband wilt vinden, dan zijn er een aantal eigenschappen waar je op moet letten.
Snelheid, hellingshoek en programma’s
Wil je gewoon wandelen of ook gaan hardlopen? Het is dan goed om te kijken naar de maximale snelheid van de loopband. Als je graag een helling wilt nabootsen, dan is het goed om ook te kijken naar de hellingshoek. Hou je van verschillende routes met verschillende snelheden en hellingshoeken, dan moet je ook kijken naar de mogelijkheden van verschillende trainingsprogramma’s die op de loopband staan.
Demping
Het maakt niet uit of je aan het hardlopen of wandelen bent, maar elke stap heeft impact op je knieën. Het is natuurlijk dan ook fijn als je stappen goed worden opgevangen. Als je last hebt van gevoelige gewrichten of knieën, kies dan voor een loopband met een goede demping en schokabsorptie.
Handgrepen
Veel loopbanden hebben ook handgrepen. Dit is handig als je wat ondersteuning kunt gebruiken tijdens het hardlopen. Dit is perfect voor degenen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of aan het revalideren zijn.
De mat
Het materiaal van de mat is ook belangrijk. Dit is in het verlengde van de demping. De mat is namelijk het contactpunt van de loopband waar je op loopt en heeft invloed op je grip. Hierin zijn 3 veel voorkomende materialen.
- Diamond: een diamond mat is een luxere mat die een gladder oppervlak heeft met een ruitstructuur.
- Sand: een sand mat is een mat die een korrelstructuur heeft zoals zand. Dit type mat is een goede en betaalbare mat voor je loopband.
- Orthopedisch: een orthopedische mat heeft een grovere structuur en is een stuk dikker dan de andere 2. De structuur en dikte zorgen voor extra grip.
Wanneer je 10.000 stappen per dag zet heeft dit een positieve impact op je gezondheid. Je verlaagt de kans op suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht.
Opbergen
Je wilt natuurlijk niet altijd een loopband in het midden van de kamer hebben staan. Het is daardoor ook goed om te kijken naar de opbergmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de SmartStep Pro, dat een inklapbare loopband is. Hierdoor kun je deze goed opbergen. Sommige andere loopbanden hebben systemen zoals een soft drop systeem waardoor je zelf niets hoeft te doen. Je hoeft alleen met je voet een veer naar beneden te drukken waardoor het loopvlak zachtjes naar beneden komt.
Garantie en motor
Elke loopband heeft natuurlijk een motor die ervoor zorgt dat de loopband gaat lopen. Het is hetzelfde als bij auto’s, hoe groter de motor, hoe meer vermogen je hebt. Kies een motor die past bij jouw situatie. Kijk daarbij ook naar de garantie, mocht de motor een keer kapot gaan. Doorgaans krijg je zo’n 2 jaar garantie op loopbanden.
Gewicht en grootte
Je gaat flink wat stappen zetten op je nieuwe loopband. Je loopband krijgt dan best wat te verduren door alle stappen die deze moet opvangen. Over het algemeen geldt de regel hoe zwaarder je loopband is, hoe meer stevigheid en stabiliteit de loopband geeft voor je loopervaring. Het gewicht heeft ook impact op het maximale gebruikersgewicht van de loopband. De keerzijde van een zware loopband is natuurlijk dat het lastiger is om deze te verplaatsen. Gelukkig zitten er vaak transportwieltjes onder.
Extra’s en accessoires
Bij je loopband heb je ook mogelijkheden tot fijne extra’s en accessoires. Zo kun je ook kijken naar bijvoorbeeld een bekerhouder of de mogelijkheid om een tablet neer te zetten, zodat je iets kunt kijken tijdens het wandelen. Wil je graag je hartslag meten? Dan zijn er ook varianten die dit kunnen meten. Een ander belangrijk accessoire is een impact mat. Deze mat leg je onder je loopband waardoor je je vloer niet beschadigt tijdens het wandelen.
Schoonmaak en onderhoud
Loopbanden hebben vrijwel weinig tot geen schoonmaak en onderhoud nodig. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je loopband in perfecte conditie te houden.
- Smeer 3 à 4 keer per jaar je loopvlak in met een smeerolie zodat dit minder gaat slijten.
- Check 1 à 2 keer per jaar de spanning van je loopband. Deze kun je indien nodig zelf weer op spanning zetten.
- Tot slot open je 1 keer per jaar de motorkap van je loopband en maak je deze stofvrij.
Hoe wil je de loopband gaan gebruiken?
Om je perfecte loopband te kiezen is het goed om te weten waar je het voor gaat gebruiken. Check welke loopband het beste bij je past!
Veelgestelde vragen
Hoe weet je of een loopband goed is?
Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om een goede loopband te vinden. Denk hierbij aan de materialen, het budget dat je hebt en of de loopband geschikt is voor je situatie en hoe je de loopband wilt gaan gebruiken. Als er een loopband is die aan je behoeftes en wensen voldoet weet je dat de loopband goed is voor jou!
Hoe kies ik de juiste maat loopband?
Bekijk je lengte en gewicht. Aan de hand daarvan kun je bekijken wat het maximale gewicht is dat de loopband aan kan.
Wat kost een goede loopband?
Je hebt al een goede loopband van Moovv More vanaf slechts €245!
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.